Nálunk a családban van Vének Tanácsa. Mivel egyedül neveltem a fiam évekig, valakivel meg kellett osztanom a dilemmáimat, mielőtt döntést hoztam nagyobb kérdésekkel kapcsolatban. Anyu az a típus, aki csendben meghallgatja az összes gondolatomat a témában. Néha már az is segít, hogy értőn hallgat és én meg csoboghatok mint a kispatak. Apu meg abban vérprofi, hogy összegezze azokat az erőforrásokat, amik egy jó döntés irányába tolhatnak. Szóval velük és Gabifiammal lettünk mi négyen a Vének Tanácsa.

Annak ellenére, hogy majd minden nap beszélünk telefonon, a Tanácsot ritkán hívom össze. Arra nagyon jó, hogy fiam is tudja, hogy nagy horderejű a téma, vagy a probléma, ha azt velük is megvitatjuk. Neki is ugyanolyan szavazati joga van, mint nekünk. Mindig meghallgatjuk az ő álláspontját is és azt is figyelembe vesszük a döntés meghozatalában. Így van ez egészen kicsi kora óta. Belenőtt és nagyon jól működik nála. Tisztára komolyan veszi még így tiniként is. Talán még a dübörgő hormonjai is lecsendesülnek, amikor leül a család megbeszélni az éppen aktuális témát.

Legtöbbször szerződünk is. A pontokat nagyon komolyan végigbeszéljük. Azt is, hogy ki mit vállal és miért. Mi a szankció, ha a vállalást nem teljesíti. Mindig valami nagyobb jó cél érdekében tesszük, az a nyereség, amiért szerződünk. Sokszor mobil- és internethasználatra, vagy feladatok elvégzésére is írunk szerződést. Általában be szoktuk tartani. És ünnepélyesen levesszük, ha a célt elértük. Anyuéknál, a fűtőcsöveket takaró fa ajtóra szoktuk rajzszöggel kitűzni a nappaliban, az éppen életben lévő szerződést. Lehet lobogtatni, ha a kölyök megszegi. Persze nem azonnal van szankció, előbb csak lobogtatás. Érdekes módon működik. Megtanult érvelni az igazáért és a pontokat tényleg alaposan átrágja ő is. A legfontosabb neki, hogy úgy működjünk együtt ahogy neki és nekünk is tetszik. Ezt meg is szoktuk találni.

Szerencsére nálunk mindenki komolyan veszi, talán ezért működik. Szerintem ahol lehet, érdemes bevezetni, mert sokszor jó, ha egységben az erő. Ez tinikorban hatványozottan igaz lehet.

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük