Amikor rajzvizsgálati szakértőnek tanultam a Károlin, akkor Wass Zoliéktól tanultunk párkapcsolati dinamikát és terápiás lehetőségeket is. Ott tanultan Sternberg szerelem-háromszög elméletéről. Ez az elmélet azt állítja, hogy a szerelemnek három fő komponense létezik, az intimitás, a szenvedély és az elköteleződés.

Az intimitás leginkább az, ahogy megismered a másikat, tudsz róla, a gondolatairól, vágyairól, problémáit elmeséli neked. Ennek az intimitásnak van egy olyan része, amit látens intimitásnak neveznek. Ez az, aminek nem vagy tudatában (látensen van jelen a lelkedben). Egyedül ez a látens intimitás az, ami folyamatosan jelen van és az idő előre haladtával folyamatosan növekszik két ember között. Ez egyre erősebb köteléket ad. Ezt érzi az ember akkor, amikor valaki kiszakad az életéből. Ezt érzem most nagyon, hogy nálam ez erős volt és tényleg növekedett már csak azáltal, hogy egymás mellett éltük meg a pillanatainkat.

A szenvedély az, ami minden kapcsolatban folyamatosan csökken. Ha tetszik, ha nem, ez így van. Ezért sokat kell tenni, hogy ne a szétesés irányába haladjon. Ez meg az entrópia törvénye és a tudomány több területén is jelen van. Ha őszinte vagyok, szerintem ezt mindketten feladtuk az évek sodrásában. Nálam most indultak be változások, nőies ruhákat vettem újra, végre saját ritmusban élhettem, kiegyensúlyozott, boldog időszakomat éltem éppen, ez a része is elindult bennem jó irányba, de sajnos nem tudott már kiteljesedni, hiszen vége szakadt a kapcsolatunknak.

Az elköteleződés azt jelenti, hogy a partnerünket választjuk és őt részesítjük előnyben más lehetséges partnerekkel szemben. Részemről az elköteleződés rendben volt. Párom részéről nem tudom. Pár éve nőügyek csorogtak be a kapcsolatunkba, de igaziból nem tudtam kideríteni, hogy valójában mi történik. Akkor elmentem és leültem magammal, hogy mit szeretnék én ettől a kapcsolattól. Párom utánam jött, hogy menjek haza, mert ott a helyem. Így hazamentem. Fél évig nagyon féltékeny voltam. Meg kellett hoznom azt a döntést, hogy a kérdéseimmel és kételyeimmel együtt elfogadom-e őt. Habár nagyon nehéz volt, de sikerült meglépnem. Elfogadtam. Szerettem. Lehet, hogy rosszul tettem, nem tudom. Akkor úgy döntöttem, el kell fogadnom a döntéseimet, ha másnak nem legalább magamnak.

Minden párkapcsolatban ez a három terület, ami folyamatosan változik. Amikor mindhárom kiegyensúlyozott, azt hívják beteljesült szerelemnek, de ez általában szinte soha nem jön létre. Külön szakaszokon megy végig egy-egy párkapcsolatban. Ahhoz, hogy sikeres legyen egy kapcsolat, a feleknek össze kell tudni hangolni a különböző igényeiket.

Azt gondolom, hogy a mi kapcsolatunk ott bukott meg, hogy ez az összehangolás inkább szőnyeg alá söprési technikába süllyedt. Bármilyen, akár asszertív, vagy női kommunikációval tett kísérlet kudarcos volt. Ezt valahogy nem sikerült megoldanunk és úgy néz ki, hogy most már nem is fogjuk…

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük