Már több mint három hét el azóta, hogy nagyon gyorsan el kellett jönnünk az otthonunkból a fiammal. Azóta is tettem a dolgom és intézem amiket kell. Valahogy olyan, mintha egyfajta hab lenne körülöttem. Minden lelassult és tompult, de még érzékelek. Csak valahogy fáj érzékelni.

Azt érzem, hogy csupán a tudatos, intellektuális szinten létezem. Az is a napi feladatok szintjére lebontva a következő feladatot szervezi. De legalább az megnyugvással tölt el, hogy szervezi és teszi a lépéseket. Amennyire meg tudom ítélni, realitásokban maradva, két lábon.

Spirituális szinten érzem és tudom, hogy rendben vagyok és leszek. Ez erősít. Megint egy akadály, de le tudom győzni. Ha sikerül belépnem a mélylélek szintjére, ott nyugalom van. Ahogy Müller Péter írta egyszer, a forgószél közepén csend van és béke. Ez erős és mély bizonyosság.

Az a legnehezebb, hogy érzelmi szintemen nincs semmi. Fekete lyuk. Hirtelen nem tudom, hogy ki vagyok. Minden számomra kedves szerep lemállott rólam. Itt állok, mint a bohóc a színpadon, aki ott a közönség szeme láttára kezdi lemosni a sminkjét és áll csupán emberként. Lemosták rólam a bohóc jelmezt. Nincs jelmezem. Csak én vagyok. De azt meg nem tudom, hogy ki ő…

Mert az biztos, hogy hirtelen nem vagyok feleség. Már nem vagyok az, aki kávézik a férjével és főz neki, aki leül a férje mellé míg eszik, aki meghallgatja a hatszázhuszonnyolcadik csónak témát és örül, hogy a férje álmodik végre és megvalósítja azt…

Az is biztos, hogy nem vagyok háziasszony. Hirtelen nem kell takarítanom, nem kell ikeáznom a bögréket folyamatosan, rendbe tennem a konyhát, miután mindenki elment, kiráznom a szőnyegeket… Nem kell utálnom, hogy a kandallótól minden hamus.

Már egy ideje az anyaság téma is változásban van, hogy a fiam tini lett, teljesen más anyaként megélni ezeket az éveket. Még ez a változás is új számomra. A munkám egyes területein is most teszem az első bizonytalan lépéseket. Ott is eléggé sokmindenki vagyok is meg nem is még.

Ki vagyok én? Ki az, aki ül és tudja, hogy mi a következő feladat? Ki az aki nyugodt? Ki az aki nincs is egyáltalán? Ki az aki fáj és ki az aki elveszett? Ki az aki még nem született meg? Hogyan születik meg az a valaki? Hogyan hal meg, ha közben dobog a szíve? Annyi réteg van.

Leave a comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük